Urządzenie do produkcji naturalnego zakwasu pszennego - TradiLevain



TRADILEVAIN to urządzenie służące do prowadzenia naturalnego zakwasu pszennego metodą jednofazową, z zachowaniem walorów ciast prowadzonych metodą wielofazową. Zajmuje zaledwie 1m2 powierzchni zakładu i zastępuje cały szereg dodatkowych urządzeń. Wraz z zakupionym urządzeniem dostarczany jest zaczątek kwasu, który jest w 100% odnawialny poprzez dodanie mąki i wody.

 

Zasada działania:

Urządzenie TRADILEVAIN miesza wszystkie składniki (zaczątek, mąka i woda) z dużą prędkością, aż powstanie jednolita masa i rozpoczyna się proces dojrzewania kwasu w stałej temperaturze 30˚C przez 2,5 h. Następnie rozpoczyna się konserwacja poprzez powolne schładzanie kwasu do temp. 14˚C lub 12˚C (w zależności od założonego czasu odświeżenia max. 48h od poprzedniego nastawienia urządzenia). Proces dojrzewania i konserwacji trwa 12 h.



Przestrzegając zaleceń prowadzenia zakwasu, można go ciągle namnażać i wykorzystywać nawet przez dziesiątki lat. Jest to stały proces. Temperatura, PH i środowisko mikrobiologiczne pozostają takie same.

Naturalny zakwas to mieszanina mąki i wody. Po odpowiedniej fermentacji staje się naturalnym środkiem spulchniania i zakwaszania ciasta. W zakwasie występuje kilkadziesiąt różnych bakterii i drożdży, a najważniejsze to dzikie drożdże oraz bakterie odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego i bakterie produkujące kwas octowy.

Pieczywo upieczone na naturalnym zakwasie ma specyficzny smak i zapach. Jest dłużej świeże, nie pleśnieje, jest zdrowsze.



Wykorzystywanie kwasu pszennego w dowolnie dobranym udziale procentowym pozwala na różnicowanie i personalizowanie produktów zwiększając ich paletę. Zakwas pszenny ma barwę jasno - beżową, dużo jaśniejszą aniżeli kwas żytni. Dlatego też piekarze chętniej stosują tego rodzaju zakwas miedzy innymi do pieczywa jasnego. Bogaty smak z udziałem zakwasu zyskują bagietki, paluchy, bułki różnego rodzaju, ale i tradycyjny chleb pszenno -żytni. Coraz odważniej zakwas pszenny stosowany jest do produktów cukierniczych, jak np. drożdżówki, czy pączki.