Modułowe piece Bongard, możemy dowolnie knfigurować w zakresie ilości blach na moduł, oraz ilości samych modułów. Sprawia to, że w zależności od naszych potrzeb, oraz dostępego miejsca, może dobrać optypalną wielkość pieca.
Piece modułowe Bongard ze względu na swoją budowę oraz zaparowanie mogą służyć zarówno jako piec dla cukierni jak i dla piekarni (każdy piec wsyposażony jest standardowo w kamienne herty o grubości 20mm ).
- Standardowa wysokość komory wypieku to 180mm.
- W drzwiach zastosowana jest specjalnie hartowana szyba, które jest bardzo wytrzymała. Specjalna powłoka termiczna sprawia, że ciepło jest odbijane z powrotem do komory wypieku niwelując straty energii igwarantując równomierną temperaturę wypieku.
- Opticom – osobne sterownie każdym pokładem, które daje nam możliwość niezależnej pracy na pokładach w różnych temperaturach.
- Piec SOLEO - sam, w czasie rzeczywistym cały czas kontroluje różnicę temperatur, pomiędzy zadaną przez pracownika, a temperaturą na grzałkach górnych i dolnych. Jeżeli wychwyci różnicę to sam automatycznie ustawia priorytet mocy na poszczególne strefy grzewcze tak, aby wypiek był prowadzony w stabilnej temperaturze.
- Drzwiczki otwierają się na zewnątrz do góry, co sprawia że nie zabierają powierzchni wypiekowej, tak jak w piecach gdzie drzwiczki otwierają się do wewnątrz komory.
- Kamienne herty w każdym pokładzie o grubości 20mm gwarantują najwyższej jakości wypieki.
- Załadunek pozwalający na załadunek i rozładunek pieca jednej osobie.