Pokładowe piece rurowe



Firma Bongard posiada w swojej ofercie piece o powierzchni wypieku od 5 do 19 metrów kwadratowych. Ponad 100 rodzajów pieców, o różnych wymiarach zewnętrznych pozwala nam dobrać piec, który będzie pasował do każdej piekarni, która ma ograniczone możliwości powierzchniowe na zakładzie. Najlepsze rozwiązanie dla rzemieślniczych piekarni w Polsce.


· Każda rurka jest niezależna, w dolnej części wypełniona dokładnie odmierzoną ilością wody i zaspawana na czas jej życia. Przez płomienie w komorze paleniskowej rurki zostają podgrzane a woda przemieniona w parę.

· Zupełnie bez hałasu (głośność pieca – 58,5 dB) i bez mechanicznego wsparcia powstaje para i rozchodzi się równomiernie, zgodnie z prawami fizyki w każdej części rurki z jednakową temperaturą. Ciepło zostaje odebrane tylko przez wsad ciasta tak, że skondensowana woda spływa z powrotem do pętli, gdzie jest od nowa podgrzewana


 

· System wypieku realizowany jest jak w starych piecach rurowych, gdzie ciepło promieniuje na produkty od rurek pod hertami oraz z rurek po bokach. Wypiek taki nie jest agresywny, nadaje chrupkości wszystkim produktom i wyjątkowego smaku.


Historia pieców rurowych firmy Bongard sięga 1922 roku.