Firma Bongard to znany producent najlepszego sprzętu do piekarni i cukierni. W swojej ofercie posiada piece o powierzchni wypieku od 5 do 19 metrów kwadratowych. Ponad 100 rodzajów pieców o różnych wymiarach zewnętrznych pozwala nam dobrać sprzęt, który będzie pasował do każdej piekarni. Dotyczy to zarówno miejsc z ograniczonymi możliwościami powierzchniowymi na zakładzie, jak i dużymi przestrzeniami sklepowymi. Piece od Bongard to najlepsze rozwiązanie dla rzemieślniczych piekarni w Polsce.
Oferowane przez nas piece rurowe charakteryzują się przede wszystkim długą wytrzymałością. Mogą być wykorzystywane przez wiele lat bez konieczności wymiany na nowe. Dodatkowo są to sprzęty praktyczne, nowoczesne i niezbędne w branży piekarniczej.
Piece rurowe i ich cechy charakterystyczne:
· każda rurka jest niezależna – w dolnej części wypełniona dokładnie odmierzoną ilością wody i zaspawana na czas jej życia. Przez płomienie w komorze paleniskowej rurki zostają podgrzane a woda zamieniona w parę,
· para powstaje bez hałasu (głośność pieca – 58,5 dB) i bez mechanicznego wsparcia, po czym rozchodzi się równomiernie, zgodnie z prawami fizyki w każdej części rurki z jednakową temperaturą. Ciepło zostaje odebrane tylko przez wsad ciasta tak, że skondensowana woda spływa z powrotem do pętli, gdzie jest od nowa podgrzewane,
Historia pieców rurowych firmy Bongard sięga 1922 roku.